

Kasıkta kıl dönmesi, toplumda giderek artan bir problem haline gelmiştir. Kıl dönmesi, kıl kökünden çıkarken yolundan şaşıp ters dönmesi ve ters yönde deri altından kıvrılarak uzamaya devam etmesidir. Kasıkta kıl dönmesi ilk izlenim olarak kendini sivilce şeklinde göstermektedir. Fakat sonrasında durumun basit bir sivilceden kaynaklı olmadığı açığa çıkmaktadır. Kasıkta kıl dönmesi hastalık sahibine oldukça sıkıntılı bir süreç yaşatmaktadır. Kıl dönmesi hastalığı özellikle kuyruk sokumu bölgesinde kendini göstermektedir. Kasıkta kıl dönmesi genellikle ter yollarının enfekte olmasından kaynaklanmaktadır. Kasıkta ter bezleri iltihaplarından dolayı meydana gelen fistürlerin içine kıl girmesi ile kıl dönmesi problemi oluşmaya başlamaktadır. Kasıkta kıl dönmesi erkeklere oranla kadınlarda daha çok gözlemlenmektedir. Bunun nedeni kadınların ağda kullanımının yaygın olmasıdır. Ağda kullanımı sırasında ağdayı kıl köklerinin tam tersine çekmek kıl dönmesi riskini çok daha fazla arttırmaktadır. Ağda her defasında kılı kökünden almaktadır. İç taraftan yani kökten tekrar uzayan kıllar yolundan şaşma ve kıl dönmesi oluşturma riski taşırlar. Bu nedenle ağda kullanmak riski arttırmaktadır. Deride kıl kökü dibindeki iltihaplanma, şişkinlik ve kızarıklık 1 hafta içerisinde iyileşme göstermedi ise mutlaka doktora gitmelisiniz.
Kasıkta kıl dönmesi sebepleri:
- Kasıktaki kıllar temizlenir iken yanlış yöntemler kullanmak
- Çok dar kıyafetler tercih etmek
- Gün içerisinde çok fazla oturmak
- Çok terlemek
- Çok sık, kalın ve güçlü vücut kıllarına sahip olmak
Kasıkta kıl dönmesi belirtileri:
- Deride kızarıklık ve tahriş olması
- Kıl dönmesi olan bölgede sivilce görünümlü şişlik ve iltihaplanma
- İltihaplanan bölgede devamlı akıntı olması
- Akıntının kötü kokulu olması
- Vücutta oluşan kaşıntılar
- Kıl temizleme sırasında alınamayan deri altındaki kıllar
Kasıkta kıl dönmesi oluşmaması için yapılması gerekenler:
- Cımbız ile deri altındaki kılları çekmek
- Mümkün olduğu kadar ağda kullanmamak.çünkü ağda kullanımı kılı kökünden alamadığında kılın yarıda kırılıp yolundan şaşması kıl dönmesi problemini tetiklemektedir.
- Mümkün olduğunca kıl temizliklerinde kökten değil de yüzeysel kılları temizlemek fayda sağlayacaktır.
- Kılların belli bir süre uzamasına izin vermek bu şekilde kılların aynı noktadan çıkmasına fayda sağlamaktadır.
- Sert ve kalın kıl köklerine sahip olan kimseler ağda sonrasında limon suyu kullanmaları gerekmektedir
- Ağda sonrasında kıl kökleri uzamaya yakın vazelin ve krem ile kasık bölgesi yumuşatılmalı böylelikle kıl, derinin yumuşaklığı sayesinde rahat çıkmaktadır.
- Banyo sırasında kasık bölgesi yumuşak daireler çizerek keselenme yapılmalıdır. Keseleme işlemi vücuttaki ölü deriyi aldığı için kıl kökleri rahatça yüzeye çıkabilmektedir.